Assalamualaikum...
Jom memasak quiche....apa itu quiche? Entahlah...resipi dari kawan...so buat je la...
1st step : Buat Doh
Campur 250g tepung, 125 g butter, garam dan air
Mula2 masukkan butter dan tepung, gaul sampai jadi crumble....lepas tu baru masukkan air dan garam sampai jadi doh.....
Dah siap? simpan dalam peti ais selama 1 jam...boleh la buat inti sementara tunggu 1 jam tu....
Potong semua ni slow...ada 1 jam kan...nak buat apa cepat-cepat sangat...tak gitu cik ieda?
Step 2 : Inti
Bahan: Sosej (potong nipis), Cendawan butang (potong nipis), bawang putih, bawang merah, susu(tak kisah susu apa nak pakai), black pepper
Tumis bawang dulu sampai naik bau, campur black pepper sekali supaya wangi lagi......lepas tu campak je semua yang lain tu ke dalam...nak lagi sedap baling mix herb sekali ke dalam.
Lepastu goreng sampai pekat.
Step 3 : Baking
Ehhhhh...kenapa tetiba gambar macam ni?
Hahaha jangan marah ye....ni cara orang malas buat kije....canai pun tak lawa....
Langkah kerja...
1. Keluarkan doh dari fridge
2. Canai ke dalam loyang....ikut la saiz mana yang sesuai..9 inci best la
3. Bakar selama 15 minit suhu 170 C
Lepas siap...keluarkan dan tuang inti tadi ke dalam ....Lepas tu susun keju....saya pakai pizza topping...lepastu ada pulak balance keju cheddar ni...letak je la sekali...
Step 4 : Creme Royale
Bahan : 3 biji telur A, susu cair, garam
Campur dan kacau sebati...saya tabur black pepper lagi..sesuka hati.....
Lepas dah siap kacau....kita tuang je ke dalam tu...dia akan meresap ke celah-celah inti tadi....hihihi....
Bakar lagi.....dalam 30 minit pulak...suhu sama, 170 C
Ini lah hasilnya selepas keluar dari oven.....
Potong dan makan....saya makan sepotong je...7 lagi semua bagi kat murid sekolah...hahaha....tetiba diorang dapat makan yang ni....
Tapi....sedih sebab diorang kata ni pizza.......
No comments:
Post a Comment